» En nyhet!

Som ni ser så har jag en nyhet att berätta, men den kommer ut på fredag! Så håll utkik på bloggen!
 

» Barbacka!

Äntligen kom regnet! Det behöver hagarna! Gräset börjar bli gult.. Så det är väldigt bra att det regnar! Idag vart det att rida barbacka, gick väl bra, men han kändes som han hade lite tränesvärk från igår, så först red jag lite i paddocken sen gick jag ut på rakbanan så fick han galoppera av sig, det tyckte han var roligt! I helgen är det morgan riksutställning på våran gård! Så det kommer säkert väldigt mycket bilder sen! Jag ska alldeles strax äta. 
 

» Dressyr

Dressyrpasset gick väldigt bra! Jag börja med att flytta han för skänkeln. Han börja med att protestera lite och reste sig, men lyssnade till slut! Och så tränade jag på förvänd galopp, var förvånad vad bra han kunde de, han kunde det ungefär ett halvt varv i paddocken! Så jag avslutade där! En svettig och nöjd häst fick jag! Här är några bilder!
Och vi hade med oss kameran för att mamma skulle filma men så hade jag glömt minneskortet i datorn så det vart ingen filmning.. :/
 

» Gårdagen

Igår så red jag i paddocken, var ett tag sen. Jag körde cavaliettibommar i trav och sen hade jag studs. Så låg jag och rulla på det! Det gick väldigt bra, han var fram för sänkeln och jag fick tillbaka han bra! Så jag är väldigt nöjd med det passet!
Idag ska jag antingen tömköra han eller rida dressyr, få se vad det blir!
Här kommer en bild från lägret som Emmy har tagit!:)





» Bilder från fisketuren

Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 

» Höjdhoppning från lägret

 

» Vad tycker ni om den nya JH Collection?

 
 
Jag tycker det var snygga kläder, de här tjocktröjjorna såg väldigt mysiga ut!
Så nått kommer jag säkert inskaffa!
Vad tycker ni om JH?
 

» Sooner or later

Okej, jag försökte verkligen göra den här videon till en bra video, men någonstans på vägen så fick mitt redigerings program spunk, eller om det var min dator, jag vet inte. Hur som helst ska den här videon beskriva min och Peppes resa, vi har kommit långt, men har fortfarande långt kvar, sooner or later we're gonna get there.
 
Jag hade även problem att spara videon, därför kommer slutet så tvärt.
Hoppas ni tycker om den ändå!
 

» Min snygging!

 
 
Bjuder på en failbild från när mamma fotade mig härom dagen, han är så charmig min lilla pålle!
 
 
Veterinären har nu varit och tagit bort stygnen på Peppe, vilket betyder att jag får sätta igång honom igen! Skrittning gäller över helgen sedan blir det att ta det lugnt hela nästa vecka men nu är vi äntligen back on track!
 
 

» Tävling

Har nyss kommit hem, var och kollade på avestas hopptävling, men jag och mamma ville inte vara kvar där för det vart så varmt. Jag vet fortfarande hur jag ska rida, blir säkert att rida ut! Men nnu ska jag ut och bada! Ni få ha en bra lördag!
 

» dålig update

Sorry för  dåliig bloggning!! Igår skrittade jag och Malin ut, barbacka och med repgrimma. Det gck väldigt bra! Idag vet jag inte vad jag ska göra.. Men igår så hade  vi tacokväll med våran klubb! Det var väldigt trevligt! Men somsagt vet jag inte hur jag ska rida idag!
Ge förslag?
 
 

» Påväg till Västerås




» Min stjärna ☆

 
 
 
 
 
 

» HELT SJUKT




» Longering idag!

Idag blev det att longera Neo, det gick väldigt bra! :) Imorgon får han vila, ska ut och fiska med the family och morbror och hans fru! Ska till stallet ikväll och ta kort på Malin och Peppe, kanske hon kan ta några kort på mig och Neo få se hur det blir! Men det kanske inte blir att fota om det inte blir solnedgång! Men det märker ni sen! 
 

GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN!
Frågar du mer än 8 frågor blir du länkad!
 
 

» Young Volcanoes

 
 

» Solnedgång

 
Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 

» Ridpass bilder

Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 

» Är jag för lång?

Nu har jag tänkt ett tag och undrar om jag är för lång för Neo?
Det jag vill göra inom ridingingen är att börja tävla och det, kanske testa på terräng.
Ibland när jag rider på neo känner jag mig stor och ibland inte, de är flera som säger att jag börjar bli lite lång och vissa säger att jag inte är för lång!
Neo är ungefär 150-152 och jag är 173
Va tycker du?
Är väldigt tacksam för svar!
 

» dålig bloggning!

Sorry!! Har inte haft nått att blogga om.. Men kom hem från stallet vid 10 ungefär, vi hoppade idag, jag flög av idag, sen gick vi ner till åkern och tog lite bilder i sol nedgången, kommer några imorgon! Neo har väldigt dålig kondition, han har tappat den har jag märkt! Så imorgon blir det att galoppera på slingan och kondition träna! Hoppas ni har haft en bra dag! :)

» Young Volcanoes

 
 

» besök rekord!

Vi är snart uppe i 250 besökare idag! Det är vårat besökrekord! Ni är helt underbara!

» Luckiest girl on the planet!

Jag vet inte om ni kollar på tv-serien Pretty Little Liars, men för lite mer än en vecka sedan så ritade jag av skådespelaren Keegan Allen som spelar Toby Cavanaugh i serien. Det var ett av mina första seriösa porträtt, har tidigare bara tränat på ritat ögon, näsor och munnar separat. Men sedan gav jag mig tusan på att jag skulle klara av att rita av honom! Och efter ett par timmar av fel placerade ögon så fick jag tillslut ett resultat som jag är riktigt nöjd med!
Och sen beslutade jag mig för att lägga upp det på Instsgram och tagga honom i bilden, men jag tänkte: eftersom han har miljoner följare som gillar och kommenterar hans bilder konstant så finns det inte en chans att han ser den. Men tro det eller ej, efter en veckas kämpande med att kommentera på hans bilder och andra som hjälpte mig att tagga honom i min bild såg han den! Han gillade och kommenterade bilden och jag svär, just nu är jag den lyckligaste tjejen på jorden! Trodde aldrig att han skulle se den!
Bilden hittar ni på min Instagram malinpeppe om ni vill ta er en närmare titt på den!

 


» Stalltjänst imorgon..

Hemma från stallet nu, och sitter och kollar på fotboll. Det gick väldigt bra idag! Han var väldigt pigg och stark idag med. Men det får han vara, örorna peka fammåt heeeeelaaa tiden! Imorgon har jag stalltjänst.. Så då blir det att rida på kvällen, antingen rider jag ut eller så ska jag rida med bommar eller nått. Få se hur det blir!
 
Glöm inte frågestunden!
http://littlewood.blogg.se/2013/july/fragestund.html#comment
 

» Stallet strax

Har nyss ätit lunch, ska strax till stallet åker vid 1. Malin kanske ska med och filma och rida. Vi får se om hon hinner för hon skulle äta lunch först. Här är några bilder från lägret som Malin tog på mig
 

» Frågestund!

De som frågar 8 eller mer frågor blir länkade!
 
 

» Pigg häst!

Idag så red jag ut med Neo, och fyfan vad pigg, stark och olydig han var! Ja det börja med när jag kom ut på rakbanan så kom jag typ 2 m in på den och han tvärvänder och stegar, hoppar upp i luften och sparkar bakut! Vänder han och han gör samma sak och fortsätter så, sen efter 5-10 min kommer jag säkert 100m och han gör samma sak igen! det tog säkert 30 min för mig att rida klart rakbanan, den tar ungefär 10-15 min annars.. Så ja. yfan vad arg jag blev på han då! Sen trava vi och han blev rädd var 10m kanske, sen när vi galopperade så sprang han bara! Han drog, men det var ganska härligt! Men han var jädrigt stark! Men örorna var frammåt i traven och galoppen hela tiden! 
När jag kom till stallet så skulle jag duscha han men som vanligt ska han krångla till det, och då så går han frammåt och vänder på sig så han typ trasslar till sig och får panik, men som tur är att han inte var rädd att gå in igen, den där spolspiltan gillar inte oss..
 

» Inge flugtäcke

Godmorgon, igår så fick jag börja rida neo! Så skönt! Men igår så skritta jag ut barbacka och han kändes som vanligt! Jag travade lite men intr mycket. Men gud vad pigg han var! Idag ska jag rida ut tror jag, får se! Jag köpte ju ett flugtäcke, men är nu sönder.. Han ville tydligen inte ha på sig det :p

» New in!

Har nyss kommit hem från Borlänge, var där ungefär 1 timme hitta det jag behövde och åkte hem, det här fick jag med mig hem :
 
Från New Yorker:
Från Bikbok:
 
 

» Svar på kommentar(er).

Kommentar av Jennifer: Jag red min ponny på pessoa bett i 1 år och hade aldrig problem med det. Han har aldrig haft problem med tänderna eller något annat som kan "uppkomma av pessoabett". Jag hade heller aldrig något problem med att betsla ner honom till ett vanligt tränsbett. Har även inte känt att han vart stum och man har inte kunnat märka på honom att han inte trivts på det vilket man självklart kan se på deras kroppsspråk och i deras ögon. Har även ridit andra hästar på det som trivts med det och inte haft problem med det. Sen kan det självklart finnas hästar som inte trivs med det precis som vilket bett som helst. Har endast ridit en häst på det som inte trivts med det och då känner jag att det är ryttarens egna ansvar att kunna se om hästen trivs med det eller ej vilket är olika från häst till häst och även hur ryttaren rider och håller sina händer.
 
Svar: Det spelar ingen roll, pessoa är inte som ett vanligt bett så hur lätt du än är i handen eller vart du än håller dina händer kommer du aldrig kunna ge en normal eftergift: "Med ett pessoabett går det inte att ge eftergift eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet"
Och jag tror verkligen inte att du ridet din häst på långa tyglar hela tiden.
Det är inte heller säkert att hästen får problem med tänderna t.ex, utan det är något som kan ske.
 
"Bettet får hästen att försöka komma undan dess verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet."
 
 Eftersom du skriver i din kommentar att du inte har fått nå problem av att rida med pessoa eller att betsla ner tror jag att din häst har "gett upp'" i vissa fall blir hästen stum och i vissa fall kommer den att gå undan från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer trycka och göra ont. Detta är vad jag tror har hänt med din häst. Pessoa är verkligen inte ett bra bett, och jag skriver inte detta för att vara elak utan jag vill bara få dig att inse vad bettet gör mot hästen.
Hoppas du förstår lite bättre vad vi menar nu!
 
Kommentar av Myran: Jag tycker att folk ofta glömmer bort att man "ska" använda en kindkedja till ett pessoa.. Det gör att det inte faller igenom och skapar ett sånt tryck på nacken och inte heller att det åker upp och lägger sig fel i munnen... Att ha ett pessoa utan en "motvikt" är bara idiotiskt. De håller jag med om.
 
Svar: Jag förstår vad du menar, men med en kedja blir det inte mycket skillnad tyvärr:

"En vanlig missuppfattning

Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där."

 Tack för era kommentarer, kul att vi fick respons på inlägget!
 
Citaten i fet stil kommer härifrån: http://cupcorncaake.blogg.se/2011/december/pessoabett.html
 
 
 
 
 

» The Cup Song

 
 
 
 
 
 

» Vad pessoabettet egentligen gör.

Vi ser dagligen hästar med pessoabett, då undrar vi om ryttaren vet vad pessoabett egentligen gör mot hästen?
För visste man vad bettet har för funktion så skulle man aldrig medvetet stoppa in det i munnen.
 
Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag på engelska, vilket på svenska betyder Holländsk munkvavle, och kallas pessoabett av den enda anledningen att Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige.
 
Så här fungerar ett pessoabett:
När man drar i tygeln så dras mundelen upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Vad som då händer är att det blir ett tryck i nacken genom att sidostyckerna kommer att spännas och för att unkomma det kommer hästan att vilja sänka huvudet eftersom det finns väldigt många nerver i nacken. Bettet trycks även upp mot gommen och uppåt mot hästens tänder vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla singnaler.
Bettet är även överrörligt i munnen och eftersom det inte finns någon kedja så finns det ingen begränsning på hur långt bettet kan dras upp i hästens mungipa, vilket kan leda till sår/tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Vid ett kraftigt drag i tyglarna kan man t.o.m. slå sönder tänderna.
Vid användning av pessoa kan man inte heller ge en eftergift p.g.a överrörligheten. Eftergiften är väldigt viktigt inom ridningen för att hästen ska förstå att den har gjort rätt.
Ju längre man rider på pessoa desto svårare blir det att betsla ner. Så skulle man väl vilja betsla ner kan hästen redan vara stum och härdad i munnen, vilket gör att ryttaren kanske väljer att betsla upp igen. Eller så kommer den att gå undan från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer trycka och göra ont, hästen känns då villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Många hästar springer även och gapar för att undkomma smärtan.
 
 
Istället för att betsla upp till t.ex. ett pessoabett om hästen är stark ska man för det första ta reda på varför hästen är så stark, oftast är problemet att grundarbetet inte sitter och att betsla upp är då en genväg.
Så innan du stoppar in ett nytt bett i munnen se då till att du tar reda på allt om bettets funktion.
 
Källor: Bilderna är tagna av oss.
Egna tankar och idéer och även omskrivning av texten på denna sida
http://cupcorncaake.blogg.se/2011/december/pessoabett.html
 
Ett till inlägg som förklarar mer om pessoabett som inte togs upp i detta inlägg:
http://littlewood.blogg.se/2013/july/svar-pa-kommentar-2.html
 
 
        
 
 
.

» @ridsportsbloggar



va med och tävla på indtagram!
www.teamnyrk.blogg.se

» Ingen hoppning

Det blev ingen hoppning idag utan fick istället in en skadad häst från hagen. Jag och Alex hade varit sååå duktiga och byggt en bana på 6 hinder, efter tävlingarna var allting nämligen inplockat i en container så vi tog ut allt material där ifrån. När vi sedan tog in Peppe från hagen så märkte vi att han fått ett sår på inner framben, jag kollade lite snabbt på det i hagen men tog en närmare titt inne i stallet sen och såg då att det var ett hål i såret, han hade alltså fått ett sticksår. Ringde veterinären och hon kom ut och sydde tre stygn på såret, så nu blir det vila i lite mer än en vecka och sjukhage några dagar. Suck, verkligen tråkigt när sånt här händer. Hade tänkt att rida ordentligt den här veckan eftersom jag sedan kommer börja jobba och inte alls få lika mycket tid på dagarna för ridning och stallet. Jättetråkigt men skönt att det gick så pass bra ändå!


» Hoppning på schemat!

Idag blir det att hoppa bana med Peppe, och kamran hänger med! Så film kommer ut när i hoppar.
 
 

» Träning i halsring

Med hjälp av mycket träning har det gått mycket bättre att rida Peppe i halsring, i skritten kan jag helt styra honom och stanna med ett litet lätt tryck från halsringen. Jag har lärt honom styrning med halsringen enligt neckreining medoden, alltså när jag lägger ett lätt tryck på högersidan om halsen så svänger han åt vänster och när jag lägger tryck på vänstersidan svänger han åt höger. Tanken är att han så småningom endast ska kunnas ridas med endast mina hjälper som jag även använder till halsringen. Detta filmades i slutet av passet och han var då en aning trött och ville gärna stanna till vid Alex ett par gånger när hon filmade (hon stod lite innanför spåret) men som man säger, övning ger färdighet och jag är riktigt nöjd över hur långt vi har kommit hittills då jag tidigare knappt kunde rida honom i endast halsring utan att han försökte bocka av mig! Vårt band har verkligen blivit bättre sen dess!


» Neo kan vara ful oxå!

 

» Bilder på Tyra Sjöstedt

Dessa bilder tog jag på Tyra Sjöstedt på tävlingarna i helgen, skickade även dem till henne och två av dem har hon lagt upp på sin Instagram style_by_tyra, verkligen jätteroligt!
 
 
 
 
 
 

» Nya schabraket och sporrarna










» Neo ska vila i 5 dagar till...

Idag släppte vi ut Neo i gräshagen. Gick upp typ kvart över sju, gick ut med hundarna och åt frukost sen åkte vi upp till stallet för att släppa ut han. Jag ville släppa ut han själv och filma för antingen skulle han bli skit glad eller ner med huvudet direkt. Ja vad tror ni han gjorde?
Ner med huvudet direkt! hehe.. Så det var inte så mycket att se.. Men nu ska han stå tills på fredag, då får jag börja rida han. Längtar sååå!
 
Igår så red jag Peppe, först så red Malin sen red jag. Jag börja med att skritta runt på fyrkantsspåret så han skulle gå rakt, gjorde de i båda varven sen samma sak i traven och galoppen. Tills slut så tog  han ganska många steg med att han gick rakt! Så det var väldigt bra, jag skrittade lite på han sen så tog vi av sadeln och så red både jag och malin på han tillsammans till hagen!
 

» Fanta tycker att öl stinker


» Say what you need to say.

Idag har jag fotat en massa ekipage på meetinget, så nu ska jag sätta mig ner och redigera lite från helgens bilder och sen kommer förmodligen lite bilder upp här, så ifall ni ser någon bild på er så kommentera gärna så skickar jag flera!
Denna video gjorde jag klar igår kväll, ska även ta mig tid att göra en film av hela lägret så fort jag får chansen!
 

» på tävling i folkärna rs



och tyra sjöstedt är på våran tävling!

» Min fina ♡

 Nikon D3000 | Sigma 70-300/4-5,6
 
 
 

» presenten av malin




» Sorry

Dålig uppdatering jag vet.. Men jag har flera ursäkter! Igår så fyllde jag år + att jag blev sjuk så jag orkade och hann inte blogga, och i tisdags så gjorde neo sig illa, berättar vad som hände längre ner. Men nu mår jag lite bättre är bara förkyld och hostig, för igår hade jag ont i magen,ont i halsen förkyld och hostig! Men somsagt så mår jag lite bättre nu! Igår så fick jag 1000kr av mamma och pappa, 300kr av mormor och morfar och 100kr av Malin+ en tavla på neo som har ritat själv (kommer bild). Sen kommer jag få pengar av mina morbröder när de kommer hem, så det är bra. Men jag fick ju även lägret och min nya mobil i födelsedags present av mamma och pappa.
 
Vad som hände med Neo. Jag och Malin hade ridit ut barbacka det gick väldigt bra och det var roligt Neo var pigg och glad! När jag skulle duscha av han i solspiltan så skulle ja backa han lite för han stog för långt fram, och då så kastar han upp huvudet och smäller i en järnstång. Och när jag ska gå med han så vill han inte gå frammåt och han ville inte gå på vänstra bakbenet. Så vi ringde vetrinären och han var med och allt så det hade inte hänt nått med hjärnan eller vad man ska säga, men troligen vart det en nerv i kläm eller så var det två olika saker. Så han fick kortison, för ta ner svullnaden i huvudet och nu ska han få någon medicin (kommer inte ihåg vad de heter) så nu ska han stå inne tills på måndag + så ska han få medicin tills på måndag, men han ska stå i 10 dagar. Det var tur att det inte vart nå värre med huvudet. Så tur i oturen vad det.
 

» Neo hjälprr till att sopa


» Neo har tråkigt


» Stallet snart

Ska till stallet vid 10, för kl 11 ska neo skos. Det behövs verkligen, de har växt väldigt snabbt den här veckan. Igår var han inte så busig, han var normal men idag ska jag rida ut, få se om malin ska med eller inte.  
Vad tycker du vi ska skriva på bloggen?
arkivbild från grönan med 9:orna
 
 

» Hund jag mötte på gatan.

Här om dagen mötte jag en jättefin hund på gatan! Jag frågade ägaren om jag fick ta några bilder på hunden vilket var okej och sedan erbjöd jag mig att skicka några bilder, vilket ägaren tackade ja till så nu ska jag skicka iväg några bilder :) 
 
 
 
 

» Räven

 
 

» ska inviga de nya ridbyxorna






» Rida igen

Första ridpasset på en vecka, ska bli så kul att rida igen!! Men rider senare idag, men ni få ha det braa :)
 

» Föl på bete!

 Nikon D3000 | Sigma 70-300/4-5,6
 

» Vattenmelonsshake





» RÖSTA

Rösta på mig så jag når toppen! Rösta på Alexandra Berglund
https://www.facebook.com/YoungRidersAcademy?v=app_184343041637133&from_id=540605
 
 

» Stalltjänst

Har stalltjänst idag... Åkte dit vid 7 och var klara 1 timme senare! Just nu ligger jag i soffan och tar det bara lugnt, idag blir det att lastträna neo igen, gjorde det i onsdags, det gick rätt så bra. Om det går bra mmed det här så kanske jag ska åka på en pay and jump den 17 juli. På måndag ska jag börja skritta han, jag tror han kommer vara väldigt busig :p hehe.. Men ni få ha det bra :)
 
 
 

» Preview from Åland!

Anledningen till att jag inte bloggat på snart fem dagar beror på att jag varit på Åland med familjen! Har då inte haft tillgång till internet eller dator. Sitter just nu på färjan påväg hem och till min glädje hade båten gratis Wifi! Så tänkte bara uppdatera lite snabbt vad jag har gjort: På Åland finns det inte särskilt mycket att göra, men på kvällarna så kom det alltid en räv förbi och fick några korvbitar av oss! Kameran hade jag ju såklart med mig så många fina bilder fick jag på den jättefina räven! När jag kommit hem och fört över bilderna till datorn ska jag ladda upp massor av bilder men tills dess så lägger jag upp några bilder som jag tagit på mobilen på kameran :)


» So Cold

 
 
 
 

» Neo

Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 
 
 
 
 

» Bildbomb - hästar och hundar

Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 
 
 

» Del 2 av lägret

 
Nikon D5100 | Nikkor 55-200mm 4-5.6
Oredigerade
 
 
 

» svar

Svar:  Vsd har du för häst?:)

» Buga

Nytt trick


» Feel Again

 
 
 
 

» Svar på kommentar

Svar: Ja jag fotade LB+5 men inte LA:n :)
 
 
 

» Lasttränat

Lasttränade idag, gick rätt så bra, nu ska vi träna nästan varje dag, imorgon ska jag putsa allt tror jag, eftersom jag iinte ska rida och de så kan jag pyssla med allt annat, kan tvätta, städa skåpet och putsa allt som kan putsas, m.m. Nyss har jag och pappa badat lite, men nu har jag inget att göra.. Men ni få ha det så bra! 
 
 
 

» ny inköpt