» Animal

 
 

» Frågestund!

 

» Filmning idag.

Har nyss städat mitt rum, ska äta lunch sen ska jag och mamma till stallet och mocka hagen för vi ska byta hage. Sen ska han skos klockan 13, och sen ska jag rida på åkern och mamma ska filma! För jag håller på med en video så då behöver jag lite mer filmer. Bloggar mer senare!
 

» nya grejjer.

Det går inte bra med bloggen nu.. åh jag blir sur på nig själv för jag inte bloggar!!
Nu skriver jag vad jag har gjort sen i torsdags!
Torsdags: Hoppade barbacka.
Fredags: Red ut
Lördags: Kommer inte ihåg, jag tror han stog.
Söndags: Hoppade studs.
Måndags: Släppte lös han i ridhuset.
Tisdags: Red inne i ridhuset med gummibett, med bommar.
Det har jag gjort! Idag ska han antingen få stå eller så longerar jag han. Jag tror han ska stå. Vi får se!




Igår var vi förbi Norells så vi gick in och kolla. Jag köpte protector skydd koata 199:-, benreflexer 59:-, mountainhorse ridvintervantar 299:-, sen skulle jag köpa 3 st Norells påsar men jag råka bara ta 2 så nu på fredag öppnar Norells i avesta så jag ska dit så då får jag köpa min tredje!;) och de kosra 29:- st.

» Hoppning barbacka!

Igår så hoppade jag, Alex och en till tjej barbacka i ridhuset! Det gick jättebra och jag slog mitt rekord på 90cm barbacka till 110cm :D Har inte hoppat barbacka på jättelänge så det var kul att äntligen få göra det igen! Nästa gång blir det 115cm eller 120cm som vi ska komma över ;)


» inlägget under

De två bilderna är på 110!!

» barbacka hoppning

Det vsrt att hoppa barbacka idag och vi slutade på 1.10m! Första bilden är på 90cm, sen 1m sista bilden är på 1.10 en lite failbild. Vill ni se film?








» Gummibett

Jag har inte bloggat på 4 dagar är för inte jag har haft tid, jag har haft väldigt många inlämningsuppgifter.. Men nu har jag inga och nästa vecka är det höstlov!! Igår så red en kompis gråben och i galoppen så bocka han 4 gånger, haha han var väldigt busig igår men det gick bra iallafall. Och idag tror jag att jag och malin ska hoppa. 
Jag har ridit på hackamoret ett tag nu, det är ju för han hade ett sår i mungipan och det har nästan vuxit igen! Super skönt! Jag tror jag ska testa nått gummibett, något tips på ett bra gummibett, antingeen ska jag köpa ett rakt eller vanligt tre delat.
 

» Pigg häst

Igår skritta jag ut med några sen släppte jag han i ridhuset för han var så pigg! Det tyckte han var roligt! Han sparka bakut, slängde med huvudet och allt. Idag ska han vila, jag putsa grejjerna igår också. Men nu måste jag åka till skolan. Ha det bra!

» Nöjd!

Dagens pass gick väldigt bra! Körde bomövningar, la ut 6 cavalietti bommar (varannan upphöjd). Sen en liten kombinaton. På mellersta sockerbitarna la jag upp med 6 meter imellan. Det gick väldigt bra. Jag är vädigt nöjd över dagens pass. Imorgon ska jag putsa allt, sen vara inne i ridhuset och leka lite med han, vi ska träna på att följa efter mig. Så det ska bli roligt!
 
Jag red även Peppe idag, det gick också bra. Jag red ut med han, han var väldigt pigg men det kan jag förstå för han har inte ridit ut på ett tag. Ska fråga Malin om jag ska rida han imorgon med då rider jag ut igen då. Men det får jag säkert.
 

» Bilder

 

» Fredag

Godmorgon, äntligen fredag!! Just nu ligger jag i sängen och lyssnar på musik, börjar halv 11 idag och slutar halv 4. Vi hann inte fixa designen igår för Malin hade migrän sen så skulle hon packa för idag åker hon till Danmark tror jag.  
Gårdagens pass gick sådär i början men i slutet gick det bra, han var sjukt pigg. Han vart rädd för inget. Och sen börar de snöa så jag gled bara i tyglarna. I galoppen så sprang han bara, sen fick jag nog när han inte lyssnade så då gick jag in i ridhuset. Där gick det bättre, vi behöver jobba med mycket galopp, hoppas den kan bli som hans trav!! Han jobbar sjukt bra i traven och han lyssnar på skänklarna och när jag vill gå saktar.
Några tips på att stärka galoppen?

Idag ska vi rida ut tror jag, eller ett pass i ridhuset. Och så ska jag boka skoning till han. Men nu ska jag klä på mig ha det bra!

 
 
 


 

» Min fotoinstagram!!



Om ni vill så får ni völdigt gärna börja följa min foto instgram, där lägger jag upp alla bilder jag tar! Greynikon heter jag!♥

» Klumpig häst

Igår red jag barbacka, fast jag skritta och travade bara. Kanske galopperade 2 varv sammanlagt. Jag tränade på att det skulle gå lugnt. Jag tog fram några bommar och satt upp ett litet räcke på 40cm kanske, och två bommar med 9m emellan. Så börja jag teava över bommarna, om det gick för fort gjorde jag halt emellan bommarna. Till slut gick det lugnt i båda varven sen gick jag över till lilla räcket travade över det. Han snubblade typ 3 gånger jag tror inte han orkade lyfta på benen.. Men det gick väldigt bra iallafall. Idag slutar jag 10 över 12 fett sköönt! Så idag blir det ett dressyrpass.
Idag ska även jag och Malin fixa bloggen så imorgon eller ikväll kommer det vara en ny design och allt så håll koll pp bloggen!!

» Det blir en säsong till!!!




» Ny header

sett våran nya header? Vi ska även ändra designen, så det kommer bli en helt ny utseende på bloggen! Det ska bli skönt eftersom vi har haft den här designen.
Idag red jag ut med 2 ponnysar och vi blt häst på slutet så jag red på en dponny och en cponny, hihi det var roligtvatt reda ponny igen! Jag tror jag ska rida ut så mycket så möjligt nu, det är så himla roligt! Imorgon slutar jag halv 3 och på torsdag slutar jag 10 över 12 så skööönt!
Men nu ska jag äta lite kvällsmat ha det bra!



» Fina höstbilder

Här är några bilder jag och Alex tog i helgen i det fina höstvädret! Jag har inte bloggat ordentligt på ett par veckor, anledningen är att jag har haft för mycket i skolan. Och då har jag tyvärr inte hunnit bloggat.. Men jag har kommit fram till att jag minst ska blogga en gång i veckan ordentligt! Men ifall jag inte bloggar på ett par dagar så vet ni varför nu :)

» Då blir det tårta då!

På hoppträningen så ramla jag av Gråben för första gången! Det gick bra i början, men sista banan vi skulle hoppa så gick det väldgt bra till kombinationen, då han stanna han tjura ihop, v kom igen och han gjorde samma, sen kom vi igen då tänkte han hoppa men avbröt mitt i avstämpet och hoppa in hindret och snubbla och jag gjorde en kullebytta ner på backen. Det gick iallafall bra. Vi fortsätte hoppa banan men hoppade över kombinationen, det gick bra. Sen hoppade jag kombinationen åt andra hållet då hoppa han, sen så böt vi håll och då hoppa han. Jag tror det vart för mycket för han, för han blir trött fort och måste göra en sak typ 3-5 gånger sen skritta och sen fortsätta eller hur man ska säga. Så med han skötte sig bra förutom att han stanna då.
Igår körde jag backträning, börja med att skritta upp för backen sen skulle jag trava med han böra galoppera och sen skritta jag upp sen en galopp upp för backen. Det gck väldigt bra. Sen hade v lite kul och då racede vi lite! Båda tyckte det var roligt.
Idag blir det bomövningar, och på måndag får han vila. Och jag måste rida på hacket ett bra tag. Såg såret för första gången igår och det var typ ett jack i mungipan det måste han har haft innan vi köpte han för det var nte nytt eller nått och jag har ju gummiplattor in munnen också. Få se om det läker annars får jag väl prata men någon vetrinär hur vi ska göra.
 
 

» Hoppträning

Idag är det hoppträning på schemat! Längtar! Men i onsdags longerade jag Gråben för jag hann och orkade inte rida, så det vart ett longeringspass. Igår red jag dressyr, började med lite skänkelvikningar. Sen i galoppen ställde jag och åt båda hållen, och u höger varv gjorde jag också att han skullr gå sakt i det för i höger vill han gärna springa... Men det får han inte!
Idag fyller min bror 25 år också!
Men mamma får filma idag så ni får se hur det går! Ha en bra dag!



» Hjälper till att skola en ponny i halsringen


» Dressyrpasset

Gårdagens dressyrpass gick jätte bra, det hände som var svårast det var ju höger galopp men det är ju han svåra varv, men de ska vi träna på. Det som var så roligt var att kerstin hade sätt redan skillnad på oss på 14 dagar. Det var väldigt roligt att höra!
Idag har jag bara 1 lektion och det är idrott, vi ska ha prov först sen leka lite.
Vi får se hur jag ska rida idag. Några tips? Jag ska hoppa på fredag så inget med hoppning:)


» Oct. 08, 2013

Idag är det dressyr tränung för kertin! Jag kände att de behövdes igår! Så längtar verkligen. Igår red jag ut och han streta bara imot för att gå ner i form.. Så en dressyrträning skulle inte sitta fel! Och på fredag är der hoppträning för Lotta, första gången jag ska träna för henne så hoppas deg går bra. Ska alldels strax till skolan, börjar halv 11, och slutar 4 men imorgon har jag bara 1 lektion och de är idrott! Har prov och sen ska vi köra nån bollek, men nu ska jag fixa det sista sen åker ja!



» Dagens hoppövning






» Hur rakar du din häst?

Hur rakar du din häst?
Rakar du flera gånger på vintern eller bara en gång? Och hur brukar du raka? Helrakning jakt m.m.
Och hur mycket täckar du din rakade häst?
 

» .Bilder från igår

Idag ska jag rida på bettet! Äntligen, har längtat efter det ett tag nu.. Så idag blir det ett dressyrpass! Blir lite basicövningar, Sänkelvikningar ställa flytta in och ut rumpan så han blir lösgjord! 
Idag är det FREDAG, yey!! Men igår tog Malin kort när jag red så här har ni några som hon skicka till mig igår!
 

» Täcke eller inte täcke

Täcke eller inte täcke - det är frågan

 

Nu kommer den tid på året då den eviga frågan blir aktuell igen, när ska täcket på egentligen? Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har man gjort studier i ämnet och resultaten är lite tvärtemot hur många hästägare resonerar. Den häst som är i störst behov av ett täcke är nämligen konvalescenten och den som klarar lägst temperaturer är den hårt tränande tävlingshästen. Allt hänger ihop med hästens värmeproduktion, som ökar ju mer hästen får att äta.

Text: Anna Nordin
Foto:
Harald Blomqvist &Anki Yngve
 
- Alla klippta hästar behöver täcke. Allmänt kan man säga att en rad faktorer avgör om täcke behövs eller inte. Ras, ålder, storlek, pälsansättning, möjlighet till flock och skydd samt klimat. Den allra viktigaste faktorn är utfodringsintensiteten. Erfarenhet, hästöga och sunt förnuft behövs för att göra en bra bedömning, säger Karin Morgan, agronomie doktor och ansvarig för Hippologprogrammet vid Ridskolan Strömsholm.
Om hästen inte är klippt och utför ett medelhårt arbete (motsvarar ungefär tävlande upp till medelsvår nivå) behöver den normalt inte täcke på vintern. Varken i stallet eller ute. Hästar klarar kyla väldigt bra, mycket bättre än människor. Inte förrän temperaturen närmar sig tio minusgrader behöver en häst som i exemplet ovan täcke mot kylan. Men även då är ett par extra kilo hö effektivare än täcke. Om det regnar, snöar eller blåser mycket kan den dock behöva ett täcke som skydd.
 
Konvalescenten mer frusen
En "hobbyhäst" som endast tränas lätt, och därför inte är klippt, behöver inget täcke i stallet under vintern. Men den kan behöva ett täcke i hagen om man inte istället väljer att öka högivan lite. 
Som hästägare bör man vara uppmärksam på konvalescenter och andra hästar som inte utför något arbete och som inte växer. Eftersom de får ganska lite foder, bara underhållsfoderstat, är deras energiintag lågt. Därför behöver man höja högivan eller lägga på ett täcke redan när temperaturen kryper under tio plusgrader! Deras låga energiintag gör dem lika känsliga för kyla som en klippt häst i medelhård träning.
Den hårt arbetande tävlingshästen har högst energiintag tack vare sin frikostiga foderstat och är därför tåligare mot kyla. En del av energin går självklart till arbete, men den har fortfarande mer till värme än en häst med lägre energiintag. 
Om tävlingshästen är klippt, vilket de ofta är, behöver den dock ersätta sitt förlorade isoleringslager med ett täcke. Men med ett termotäcke klarar den då ner till minus femton grader innan den behöver ett extra täcke eller extra hö. Att lägga på dubbla täcken är alltså oftast helt onödigt.
 
Fodret viktigast
Fodret är den avgörande faktorn för om hästen fryser eller inte. Värme är en biprodukt i ämnesomsättningen vilket gör att ju mer hästen äter, desto lägre temperatur klarar den. Det betyder också att det är effektivare att öka hästens högiva än att lägga på ett täcke om man oroar sig för att hästen fryser. Hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat än hästar i motsvarande vikt som inte tränas eller växer, och klarar därmed lägre temperaturer.
Den lägsta omgivningstemperatur som hästen kan vistas i innan den börjar frysa kallas för Nedre Kritisk Temperatur (NKT). Om temperaturen hamnar under NKT behöver hästen öka sitt foderintag för att behålla sin kroppstemperatur. Ligger temperaturen tio grader under NKT behöver hästen ungefär 1,5 kilo hö extra per dag, vid tjugo grader under NKT behövs 3 kilo per dag. Ett annat sätt att bibehålla kroppstemperaturen är att lägga på ett täcke.
- När man räknat ut dessa värden har man utgått från ett normalhö och bara tagit hänsyn till temperatur. Men även vind och nederbörd spelar in. Man har sett att avelsston med fri tillgång till grovfoder kan äta två till tre gånger mer i fuktigt och blåsigt väder runt noll grader, förklarar Karin.
 
Hästen är ingen människa
Hästar tål både värme och kyla väldigt bra, mycket bättre än vi människor. Det är genom huden som värmen försvinner och även om hästen har sju gånger så mycket kropp som vi, så har den bara 2,5 gånger så mycket hud. Det förklarar varför vi människor har så svårt att hålla värmen och fryser långt tidigare än hästen. Detta är viktigt att tänka på, så att vi inte reflexmässigt sätter på hästen ett extra täcke när vi själva fryser.
Hästen har många sätt att klara kyla. Dels kan den skaka, då producerar musklerna värme utan att hästen förflyttar sig. Dels kan den söka skydd på olika sätt. Till exempel genom att vända bakdelen mot vindriktningen, då minskar den kroppsyta som kyls ner av vinden. Den kan också ställa sig tätt intill sina kompisar i hagen. 
Hästar som inte är klippta kan fälla upp håren i pälsen. På så sätt hamnar stillastående luft mellan hårstråna, som fungerar som en utmärkt isolering.
- Om hästen reser pälsen eller skakar är det ett tecken på att den fryser, säger Karin. Om du inte ser några av dessa tecken så kan du vara ganska säker på att din häst inte fryser, hur kallt du själv än tycker att det är.
 
Se upp med regn, snö och stark blåst
När det regnar, snöar eller blåser mycket sätts hästens försvar mot kylan lite ur spel. Vid en vindhastighet på tio meter per sekund skulle man behöva öka fodergivan med femton kilo hö om dagen för att hästen inte ska frysa. Det är ju omöjligt i praktiken, därför behöver hästen ett täcke för att inte frysa vid dessa väderleksförhållanden. Men det behöver inte vara något tjockt täcke, bara ett som förhindrar att hästen blir blöt. Ett vindskydd i hagen kan fylla samma funktion.
Solstrålning hjälper hästen att hålla värmen, även kyliga dagar. En gnistrande vinterdag, då det är kallt men sol och vindstilla, kan man gärna ta av hästen täcket i hagen. Men en mulen dag runt nollstrecket, med bitande vind eller kanske nederbörd, då gäller det att se till att hästen har ett vattenavstötande täcke.
 
Klippta hästar
Många väljer att klippa sin häst på vintern. Hästen känns piggare och problemen med svettning och eftersvettning minskar. Hästen torkar också snabbare efter ridpassen. När hästen blir av med sin päls tappar den också ett naturligt lager isolering. Det måste ersättas med ett täcke. Man har vid SLU visat att ett termotäcke ersätter det förlorade pälslagret. En klippt häst med termotäcke har samma NKT (minus sju grader) som en oklippt häst utan täcke, vid samma träningsintensitet.
För att slippa klippa sin häst sätter många på ett täcke tidigt på säsongen. De hoppas att detta ska minska pälstillväxten, men fungerar det? Karin svarar: 
- Det är främst ljuset som styr pälsansättningen. Därför är det effektivare att ha ett ljusprogram, där man har tänt i stallet femton till sexton timmar per dygn. Andra faktorer som påverkar är täcke och en korrekt foderstat.
 
Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt
- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp. Tänk på att vädra pälsen varje dag, ta av täckena, rykta och visitera hästen.
Kan hästen ha samma täcke på sig inne och ute, trots temperaturskillnad? 
- Ja, hästens komfortzon för temperatur är ganska vid, cirka 20 grader, så det går bra. Tänk bara på att det måste vara regnsäkert, så att hästen håller sig torr när den är i hagen, svarar Karin.
 
Halskragar och magplattor behövs inte
- Värmebalansen ska spegla hela hästens yta. Det är därför helt onödigt att använda halskragar och magplattor, även på klippta hästar. Dessutom har vi uppmätt att värmeavgivningen från halsen är mindre än från hästens övriga kropp, berättar Karin. 
Hästens underhudsfett är också en betydligt viktigare faktor än till exempel päls, som isolering mot kyla. Fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. Se därför till att din häst inte är mager, om du vill hjälpa den att hålla värmen i vinter.

 

» Höstbilder

 

» pavo.nu

Igår fick Gråben vila, för det var typ en medlems kväll. Det kom en kille och prata om pavo fodret. Och det lät väldigt bra, tycker ni ska kika in på deras hemsida! www.pavo.nu, tror jag ska testa nått foder till Gråben. Men i förrgår red jag ut med några i stallet och då red vi upp för en backe och då galopperade vi upp för den och den är ganska brant och jag fattar inte hur han orka det, men typ mitten av backen så bockar han 3 gånger. Han tyckte de va skit kul, hehe. Men idag ska jag kanske rida med bett ska kolla hur såret ser ut. Men Malin ska iallafall ta kort på oss idag! Men nu måste jag fixa mig så ni få ha de bra!
 

» Bomövningar

Igår körde vi bomövning. Jag la ut 7 bommar på rad med lite mer än 1 m avstånd. Alltså travbommar, det gick inte så bra i början för han var så sjukt pigg och busig! Han sparka bakut och när jag skulle byta galopp så typ bocka han eller han ghorde nå konstigt. Jag tror han blir busigare när jag rider på hacket, att han inte liksom har nått i munnen.. För han har inte ont i ryggen eller nått. 
I slutet av passet så la jag upp tre upphöjda bommar på den linje, och så hade vi sockerbitar en bit framför och efter bommarna. Jag travade över bommarna gjorde halt vi sockerbiten, gjorde en framdelsvändning, trava över bommarna, stannade vi sockerbiten och gjorde framdelsvänding åt andra hållet. Gjorde jag det några gånger. Sen trava jag över bommarna, gjorde en tillbaka volt vid sockerbiten sen gjorde jag sänkelvikningar in till bommarna travde över de och gjorde samma sak på den sidan också. De två sista övningarna var han väldigt duktig på. Idag blir det ett dressyrpass. Träna på en volt som jag gjorde hos Kerstin. Flytta ut och in baken, ställa han och mjuka upp han. Men nu måste jag fixa mig till skolan, ni få ha det så bra!